Velo Grablje, otok Hvar

velo grablje

Velo Grablje

Mjesto koje je stoljećima imalo petstotinjak stanovnika, palo je na samo sedam, a da bi danas imalo dvadesetak žitelja. Sudeći po izgledima starog groblja, u prošlosti je bilo sasvim dobrostojeće, no ušlo je u zaštitu “Etno-eko sela” zajedno s Malim Grabljem, Malom Rudinom, Brusjem, Zaračem i Humcem.

Velo Grablje dobilo je ime po grabu, a pripada župi sv. Kuzme i Damjana, a mještani slave svoje zaštitništvo 26.rujna. Stanovnici Velikog Grablja koji su doselili u grad Hvar aktivno čuvaju uspomenu na svoje mjesto tako što igraju za nogometni klub “Lavande”, boćarski klub “Lavande”, a osnovana je i udruga za zaštitu i revitalizaciju, “udruga Pjover” koja organizira u Velikom Grablju Festval lavande. Još godine 1892. osnovana je poljoprivredna “Ruzmarinska zadruga” koja je proizvodila eterična ulja i med.

U svijetu je poznat Sandro Zaninovich, američki dirigent i skladatelj koji je porijeklom iz Velikog Grablja, kao i mnogi kreativni, stručni i zanimljivi ljudi.

Visoko uzdignuto, na Česminovom brdu, ali još i dalje na južnoj strani Hvara, malo poviše nalazi se Vidikovac s konobom “Alavia” koja kao na dlanu gleda na “Starogradsku valu”, otok Brač, sve do kopna i Biokova. Tako su potez Milna –  Veliko Grablje i Vidikovac uključeni u brdsku biciklističku rutu koja se preko Brusja vraća u grad Hvar ocrtavajući istovremeno granice općine Hvar. Malo podalje Vidikovca nalazi se uz cestu Japjenica, spomenički restaurirala velika peć za vapno koja je na jakome vjetru “tramontani” dobivala dovoljno zraka za temperaturu na kojoj se tali kamen – vapnenac.

I na kraju pozdrav iz Velikog Grablja “Zdravi bili i dođite…da ostanete zdravi, u kraljevstvo eteričnog ulja.

.

Booking.com

Galerija slika mjesta Rudina

Booking.com