Poljica, otok Hvar

poljica

Poljica

Na pola puta između grada Hvara i Sućurja , na 43. km. od jednog i od drugoga, a 15km. udaljeno od Jelse nalazi se mjesto Poljica. Udaljeno je 2 km. od mora i njemu pripadaju uvale Mala Stiniva i Zečja do kojih vodi asfaltirani put. Obje  su na sjevernoj strani otoka Hvara, a u njihovoj blizini nalazi se i nekoliko spilja. Godine 1900. imalo je mjesto 314 stanovnika a 2021. g. tek 53. Mjesto nema vodu ni kanalizaciju. Izgrađena je mala crkva Sv. Ivana Krstitelja još 1579. g. te je mnogo puta dograđivana i rekonstruirana.  Uljara za preradu maslinovog ulja i ulja od lavande temelj su privrede,  jer je ovo područje uz 4 km. udaljeno Zastražišće izuzetno povoljno za uzgoj masline, naravno uz sveprisutnu lavanda na otoku Hvaru.

Poljica su tek 1924. g. postale samostalna župa, odvojivši se od Zastražišća. Borba za Duhovnu neovisnost započela je oko 1900. g. kada je podignut u Poljicama kameni križ kao simbol duhovnog jedinstva Poljičana. Vatreni Duh Ivana Krstitelja očituje se i u nazivu Poljičkog nogometnog kluba „ VATRA „.

Okolica mjesta Poljica koja pripada istočnom dijelu otoka Hvara poznatog pod nazivom Plame, prepuna je kao i čitav taj dio , prapovijesnih ostataka , gradina, kamenih humaka i grobova,  te ostataka keramike, građevinskog materijala od paleolitika preko brončanog doba do rimskih relikvija.

U tom okolišu planira se izgradnja turističke zračne luke, te kao i u Humcu , radi „svjetlosnog onečišćenja „ , zvjezdarnice za noćno nebo.

Booking.com

Galerija slika mjesta Poljica

Booking.com