Dubovica, otok Hvar

dubovica

Uvala Dubovica

Kada bi išli na istočnu stranu otoka Hvara u mjesto Dubovicu, izlaskom iz glavne otočke trajektne luke u Starogradskoj uvali zaštićenoj od svih vjetrova osim ugodnog maestrala, prema gradu Hvaru cestom dužine petnaestak kilometara, treba skrenuti desno putem lagane uzbrdice. Nakon 2 km , prekrasan tunel od 1500 metara probija brdo Humak i smo “htjeli ili ne htjeli”, skučeni dojmom jedan i po km dugačkog tunela na izlazu i visoko iznad mora, oslobođeni od svijetle kružnice kraja, ugledamo beskonačnost..polukružnog horizonta južne strane otoka

Ako se spustimo po vijugavom putu odmah prema obali, naći ćemo se u uvali Dubovica, i pritom ugledati prekrasnu plažu, sa nekoliko kuća i crkvicom Sv.Stjepana iz 1647.g s jednom zagonetkom: treba pronaći Glagoljaško slovo!

Za silaziti desetak minuta, pa se isto toliko i uspinjati, bolje su dva razloga nego jedan. Drugi je svakako Duba beach bar s Coctail barom gdje možete odsjesti i u sebi zamisliti povijenu situaciju o Antičkom brodolomu kojega su ostatci u neposrednoj pučinskoj blizini. More plaže u Dubovici je Podvodno arheološka zona – Nepokretno kulturno dobro.. No tu izvire i slatka voda, po hvarski “dobra voda”, to je vrelo po mojem je iz naziva “Dubov dol” Dubovica i dobila ime, a možda i po golemom “dubu” – hrastu koji je golem izrastao , pijući vodu koja se tu nizbrdila u vrelo.

 

Booking.com

Galerija slika mjesta Dubovica

Booking.com