Brusje, otok Hvar

brusje

Brusje

Na pobrđu – padinama, dvije stotine metara nad morem s pogledom koji “sve” obuhvaća i samo 7 kilometara od grada Hvara mjesto je Brusje gdje je sve počelo s pastirskim stanovima – nastambama još u 16. stoljeću. Vraćati se natrag u grad Hvar svakoga dana u periodu mužnje ovaca i izrade sira nije toliko teško koliko umorno na kraju dana pastirskoga rada. Prenoćiti, značilo je, skratiti jutarnji povratak i imati vremena za gledanje i organizaciju pastirskog stada i poljoprivrednih aktivnosti. Pogled na rad ostaje u sjećanju, no ljepši je kad se gleda i umuje.

Ruševine dvaju ljetnikovaca, ne uz more, nego gore, gdje se vidi sve, govore o čudesnom motivu mirnoće gledanja i promatranja, tog zapravo vanjskog otkrivanja samog sebe, zapravo “obrnuti” motiv prisutnosti  nego li u Malom Grablju. Otporno na iskušenja “otvorenosti”, 400-tinjak stanovnika Brusja i danas živi, gleda i uživa, dišući lavandu i ružmarin koje iz okolnoga zraka niti jedan vjetar ne može otjerati. Mala mjesta, poznata su po “velikim ljudima”, te su po njima još i vrjednija, a koliko je zapravo vrijedan taj pogled koji svako naseljeno mjesto “ima” može se otkriti po samom duhu, atmosferi i duši mještana koje u Brusju zahvaća prolaznika nadilazeći u “3. dimenziju”. Rodno mjesto Brusje, bilo je i velikog Hrvatskog slikara Ive Dulčića, pa se samo možemo sjećati njegova poznatog ulja- na- platnu “Uvala Stiniva”.

Predivne Bruške vale i okolni Lozna, Zastupac, Jagodna također su mjesta u kojima možete biti usluženi, prenoćiti ili ostati neko vrijeme, dok je kulminacija svega uvala Parja u kojoj se nalazi “neolitska” Markova spilja , izvor “čovječanstva” i rasadnik Hvarske neolitske kulture.

Booking.com

Galerija slika mjesta Brusje

Booking.com